Advent

PDF Nyomtat
2009. november 30., hétfő 09:46

„Az Úr eljövetele” – adventus Domini  – kifejezésből származik a karácsonyt megelőző négyhetes időszak elnevezése. Négy egymást követő vasárnap foglalja keretbe az adventet – december 25-től, karácsony napjától visszafelé számolva. Advent negyedik vasárnapja éppen ezért legkésőbb december 24-ére eshet (ez legutóbb 2006-ban fordult elő), advent első vasárnapja pedig legkorábban november 27. lehet, legkésőbb pedig december 3. Szokás azt is mondani: advent a Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal kezdődik. 

A katolikus egyház advent hétköznapjain rorátet, hajnali misét tart, amely szertartások a megváltó érkezésének várakozását és Szűz Mária tiszteletét hangsúlyozzák. Ugyancsak katolikus szokás az úgynevezett szentcsalád-járás – amikor a hívek egy csoportja napról napra más házban gyülekezik, alkalmi oltár, a szent családot ábrázoló képek előtt kisebb szertartást tartanak. A szokás a szent család szálláskeresését szimbolizálja.

Az adventi koszorú hagyománya a XIX. század negyvenes éveire nyúlik vissza: a német evangélikus lelkész,  Johann H. Wichern egy szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el – így jelképezve az abban az évben advent első vasárnapjától karácsonyig tartó 23 nap mindegyikét. Később már csak advent vasárnapjai jelennek meg a koszorú négy gyertyájának képében. Minden vasárnapon egy-egy újabb gyertyát kell meggyújtani, egyre növekszik a fény… A gyertyák az idő múlásán (a nagy esemény közeledtén) túl egy-egy fogalmat is szimbolizálnak: hit, remény, szeretet, öröm.

A koszorún elhelyezett gyertyák közül három lila, egy rózsaszín. (A színek hagyományát a szupermarketek konzumkoszorúi nemigen követik…) A rózsaszín az öröm színe, ezt a harmadik vasárnapon kell meggyújtani – advent második felének kezdete, a megváltó eljövetelének közeledte ad okot az örömre.

Az advent régen kilépett a vallási ünnepek közül – a karácsony előtti időszak, a szeretet ünnepére való készülődés megjelölésére széles körben használjuk. Jól mutatja ezt az adventi naptár megjelenése – ami egy családanyának köszönhető. Megunva gyermekének folytonos kérdezősködését, egy kis házikót készített, rekeszekkel és ablakocskákkal, amelyek mögött apró ajándékokat helyezett el. Advent minden napján kinyílt egy ablak, a kisgyermek megkapta a mögötte megbújó ajándékot – gyorsabban, könnyebben telt így számára a várakozás.