Anyósom megosztotta velem a titkos receptet: biztos vagyok benne, hogy eddig te is tévesen készítetted a tojást!
"Tojásra van szükség, méghozzá bőségesen!" - kiáltotta Oliver Kahn német kapus 2003-ban. Azóta ez a kijelentés szinte minden rendes (nem vegán) reggeli alappillérévé nőtte ki magát.
Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy a tojásfőzés csupán egy egyszerű feladat, amely nem követel meg különösebb figyelmet. Pedig a valóság az, hogy szinte mindenki elkövet egy alapvető hibát...
A kérdés már önmagában a fogalomhasználatban gyökerezik: a tojásokat nem célszerű tényleg "főzni". Amikor forró vízbe helyezzük őket, az alatta található fehérje azonnal megdermed, míg a tojás belseje fokozatosan készül el - ennek következtében az állag nem lesz homogén.
Az amerikai gasztronómiai szerzőnő, M.F.K. Fisher, már a 20. század során rávilágított erre a problémára írásaiban. Például "Az étkezés művészete" című könyvében külön fejezetet szentelt a tojásfőzés titkainak, bemutatva a tökéletes elkészítéshez szükséges fortélyokat.