Az Európai Bizottság döntése értelmében a hormonkárosító biszfenolok használata tilalmassá válik - Agrotrend.


Igazi karácsonyi ajándéknak tekintjük az Európai Bizottság döntését, amely betiltja a hormonkárosító biszfenolok használatát az egyik legveszélyesebb területen, az élelmiszerekkel érintkező anyagokban. Ami különösen örömteli az az, hogy a tilalom nem csak a jól ismert BPA-ra, hanem valamennyi, a reproduktív és endokrin rendszerre káros biszfenolra vonatkozik. Az elmúlt időszakban a Tudatos Vásárlók Egyesülete sok más európai fogyasztói szervezettel lobbizott azért, hogy betiltsák és vonják ki a veszélyes vegyi anyagokat a mindennapi termékekből.

A Bizottság 2024. december 19-én hozott döntése értelmében, a biszfenol A (BPA) és más biszfenolok élelmiszerekkel való érintkezésbe kerülő anyagokban történő alkalmazását tiltanák, tekintettel a potenciális egészségügyi kockázatokra. Ez a lépés nem csupán a biszfenol A-ra vonatkozik, hanem minden olyan biszfenol vegyületre is, amelynek káros hatásait már megállapították, vagy amelyek jövőbeni vizsgálatok során ugyanezeket a veszélyeket mutathatják a reproduktív és endokrin rendszerekre.

Ez a megközelítés, mely a vegyületcsoportok betiltására összpontosít, nem csupán egyedi vegyi anyagokra vonatkozóan, már évek óta a figyelem középpontjában áll az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) által. Mi és partnereink határozottan kiálltunk az Európai Bizottság előtt a biszfenolok szigorú szabályozásának szükségessége mellett.

Az EU már régen lépett a BPA betiltásával a cumisüvegek és hasonló termékek terén, ám a többi káros biszfenol vegyület korlátozása még nem vált általános gyakorlattá a közösségben. Miközben folyamatosan napvilágra kerül, hogy ezek a vegyületek megtalálhatók például a konzervdobozokban és még az alsóneműinkben is, sürgető szükség van a további lépések megtételére.

A legújabb tilalom bevezetése azt jelenti, hogy a BPA és más, egészségre ártalmas biszfenol vegyületek nem érintkezhetnek olyan termékekkel, amelyek élelmiszerekkel vagy italokkal kerülnek kapcsolatba.

Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok sokkal szélesebb kategóriát alkotnak, mint az egyszer használatos élelmiszercsomagolás vagy a csomagolt élelmiszerek csomagolóanyagai. Valójában az élelmiszerek előállításában, feldolgozásában, szállításában és tárolásában részt vevő valamennyi anyag és berendezés élelmiszerrel érintkező anyag. Ide tartozik továbbá a konyhában található összes tárgy, például a főzőedények, valamint az asztalon lévő tárgyak, például a tányérok, tálak, csészék és evőeszközök, sőt még az irodai kávéfőzők és vízhűtők is.

Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok nem csak műanyagból, hanem különféle anyagokból, például fémből, kerámiából, üvegből, gumiból és papírból is készülnek. Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokban használt vegyi anyagok, mint például a BPA, átkerülhetnek a bennük lévő ételekbe és italokba.

A biszfenolok jelenléte komoly és széleskörű egészségügyi kihívást jelent, amit egy friss kutatás is szemléltetett. Az európai felnőtt lakosság 11 országban végzett vizsgálatok során a résztvevők 92%-ának vizeletében észlelték a BPA-t, jelezve, hogy ez a vegyi anyag mennyire elterjedt a kontinensen.

A tilalom az EU-tagállamok 2024 év eleji támogató eredményű szavazását, valamint a Tanács és az Európai Parlament vizsgálati időszakát követően született meg, és figyelembe veszi az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb tudományos értékelését. Az EFSA megállapította, hogy a biszfenol A potenciálisan káros hatással van az immunrendszerre, és a javasolt tilalom nyilvános konzultációt, valamint az összes tagállammal folytatott széles körű megbeszéléseket követően született meg.

A legtöbb termék vonatkozásában 18 hónapos visszavonási időszakot fognak alkalmazni, és a kivételek száma rendkívül korlátozott. Ezek a kivételek csupán olyan esetekben érvényesíthetők, amikor nem áll rendelkezésre alternatív megoldás.

Az Európai Unióban a globális színtéren kiemelkedő az élelmiszerbiztonsági előírások rendszere, azonban sajnálatos módon jelentős időt vesz igénybe egy-egy szabályozás végrehajtása. Például a biszfenolok esetében már közel két évtizede zajlik a figyelem felkeltése és a probléma körüli diskurzus.

2007-ben az Élelmiszerbiztonsági Hatóság nyilvánosságra hozta a BPA (biszfenol A) első kockázatértékelésének eredményeit.

2011 Betiltják a BPA használatát a polikarbonát cumisüvegekben.

2018 elején az európai parlamenti képviselők elutasítják azt a javaslatot, hogy jelentősen szigorítsák a Biszfenol-A jelenlétét élelmiszercsomagoló anyagokban.

2018-ban életbe léptek olyan intézkedések, amelyek megtiltották a csecsemők és három év alatti gyermekek számára készült műanyag palackok, valamint az élelmiszereket tartalmazó csomagolások használatát. Ezzel párhuzamosan az Európai Unió szigorúbb határértékeket vezetett be a BPA-ra, amely az élelmiszerekkel érintkező műanyagokból származó anyagokra vonatkozik. Ezeket a szigorú határértékeket a bevonatos anyagokra is kiterjesztették, például a fémdobozok esetében, amelyek szintén élelmiszerekkel érintkeznek.

Related posts