A krumpligulyás egy igazi magyar klasszikus, amely a vidéki konyhákban született. Ennek a tartalmas ételnek a főszereplője a krumpli, amelyet gazdagon fűszerezett, szaftos hús és ízletes zöldségek kísérnek. Az alaprecept egyszerű: a friss hagymát aranyb


A krumplis gulyás valódi otthon íze, amit nem érdemes kihagyni egy kellemes hétvégi ebédből. Főleg, amikor megérkezik a hűvösebb időjárás, vagy ha csak valami igazán laktató, tartalmas ételre vágyunk.

Először is, egy lábasban hevítsük fel a zsírt, majd adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és kezdjük el dinsztelni. Kicsivel később, körülbelül két perc elteltével, dobjuk bele a zúzott fokhagymát, és folytassuk a dinsztelést. Amint a hagyma szép aranyszínt kap, öntsük fel 100 ml vízzel, és pirítsuk zsírjára, azaz forraljuk, amíg az összes víz el nem párolog. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Végül, a harmadik felöntés és zsírjára pirítás után szórjuk meg fűszerpaprikával és köménnyel, hogy gazdag ízvilágot kölcsönözzünk az ételnek.

Hozzáadjuk a daráltpaprika-krémet, a babérlevelet, elkeverjük és felöntjük a maradék vízzel. Mikor felforrt, beledobjuk a megtisztított, 1,5 cm-es kockákra vágott sárgarépát és fehérrépát, majd 5 percig forraljuk közepes lángon, és beletesszük a hasonló méretűre vágott, megtisztított krumplit is. Addig főzzük, amíg minden alapanyag majdnem teljesen puha lesz.

A galuskához a lisztet egy tálba szórjuk, beleütjük a tojást, sózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és elkeverjük a vízzel, majd két teáskanál segítségével a levesbe szaggatjuk, és még 5 percig főzzük.

Tálaláskor ízletes tejföllel, friss kenyérrel és karikázott hegyes erőspaprikával kínáljuk.

Javaslat: Ezt a levest egyszerűen vegánná varázsolhatod, ha zsír helyett olajat használsz. Azonban, ha tőlem kérdezed, úgy vélem, hogy a zsír gazdag íze jelentősen fokozza az étel végső ízélményét.

Related posts