Vegyszerek a tányérodon – Miért aggasztó a "koktélhatás"? Manapság egyre több figyelem irányul arra, hogy milyen vegyi anyagok kerülnek az élelmiszereinkbe. A "koktélhatás" kifejezés arra utal, hogy különböző vegyszerek együttes jelenléte a táplálkozásun


Az EFSA legújabb jelentése rávilágít, hogy az európai élelmiszerek majdnem 50%-a növényvédőszerek nyomait hordozza, és a vegyszerek keveredése egyre inkább elterjedt jelenséggé válik.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal közzétette éves jelentését, amely az európai élelmiszerek, zöldségek és gyümölcsök növényvédőszer-szennyezettségét vizsgálja. A dokumentumból egyértelműen kiderül, hogy mely termékek mutatnak magasabb szennyezettséget, és mely esetek számítanak különösen aggasztónak a közegészségügyi szempontból.

Az unió területén forgalmazott élelmiszerek növényvédőszer-tartalmának helyzete: a várt javulás elmaradt.

Az élelmiszerek 42%-ában mutattak ki szermaradványokat, ami megfelel az előző évek átlagának, de különösen aggasztó, hogy a minták negyede többféle növényvédőszer-keveréket is tartalmazott. A jelenlegi határértékek nem számolnak a szerek összeadódó vagy egymást felerősítő hatásaival, ami tovább növeli a kockázatokat.

A májusban publikált jelentés 132 793 minta elemzésén nyugszik, amelyeket 2023-ban gyűjtöttek. Míg a többség a jogszabályi határértékeken belül maradt, az EFSA kiemeli, hogy ezek a határértékek elavult feltételezésekre építenek, amelyek szerint az emberek csupán egyféle anyag hatásának vannak kitéve. A valóság viszont azt mutatja, hogy minden negyedik minta több különböző hatóanyagot is tartalmazott, ami egyértelműen megkérdőjelezi ezt az alapfeltevést.

a minták 58%-a teljesen mentes volt kimutatható szermaradványtól, 38,3%-ukban határértéken belüli mennyiséget találtak, míg 3,7%-ukban a szermaradvány-szint meghaladta a maximálisan megengedett értéket (MRL) vagy tiltott anyag szerepelt bennük. A vizsgálat szerint a legtöbb szennyezett minta kaliforniai paprikából és narancsból származott

A minták több mint felében különféle peszticidek keveréke volt jelen, ami azt jelzi, hogy a fogyasztók jelentős része növényvédőszer-koktélokkal találkozik az élelmiszerekben. Miközben a szennyezett minták aránya az elmúlt két évtized során szinte változatlan maradt, a több hatóanyagot tartalmazó minták száma kétszeresére nőtt. Az ilyen típusú szennyeződések 94%-a feldolgozatlan termékekből származik, ami figyelemreméltó aggodalomra ad okot.

A leggyakoribb esetekben a különböző maradékanyagot tartalmazó, feldolgozatlan termékek sokfélesége figyelhető meg:

A kaliforniai paprika a legnépszerűbb zöldségfélék közé tartozik, hiszen 5717 mintával büszkélkedhet. Ezt követi a narancs, amely 2756 mintával a gyümölcsök kedvelőinek egyik kedvence. A citrom 2032 mintával a frissítő ízek kedvelőit vonzza, míg a mandarin 1490 mintájával a citrusfélék rajongóinak kedvében jár. Az alma, 1238 mintával, a hagyományos gyümölcsök közé tartozik, és a körte is népszerű, 1163 mintával. Végül, de nem utolsósorban, az eper 1092 mintájával a nyári desszertek kedvelt hozzávalója.

Feldolgozott termékek közül:

az aszalt szőlőfélék (193 minta), vörösbor (144), búzaliszt (78) és feldolgozott alma (45) voltak a legérintettebbek.

A vegyszerkoktélok térnyerése egyre nagyobb aggodalomra ad okot, mivel egyre több tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy ezek különösen veszélyesek lehetnek.

Szakmai szervezetek és hatóságok is felhívták a figyelmet arra, hogy az EU szabályozása figyelmen kívül hagyja a kombinált hatások értékelését. Kutatások szerint a koktélhatás gyermekekre és várandós nőkre különösen veszélyes lehet, és még alacsony dózisban is tanulási zavarokhoz, immunproblémákhoz, illetve daganatos betegségekhez vezethet.

A vizsgált minták túlnyomó többsége többféle növényvédő szert rejtett magában, ami azt jelzi, hogy a vásárlók jelentős része növényvédőszer-koktélokkal találkozik a piacon. - fotó: pixabay.com

Az Európai Unió jogi keretei már több mint két évtizede megkövetelik a kombinált hatások alapos vizsgálatát.

Ez a gyakorlatban azonban nem valósul meg. A "Farm to Fork" és biodiverzitás stratégiák 2030-ig 50%-os peszticid-csökkentési célt írnak elő, különösen a legveszélyesebb szerek esetében. Azonban a valóságban nemhogy nem történt előrelépés, hanem ezek a hatóanyagok még inkább elterjedtek.

A 2022-es EFSA jelentés riasztó adatokat tárt fel a friss gyümölcsök biztonságosságáról: az elmúlt kilenc évben 53%-kal nőtt a legnagyobb kockázatot jelentő vegyszerek előfordulása. A cseresznye bizonyult a legszennyezettebb gyümölcsnek, míg az alma minták harmadában veszélyes anyagokat azonosítottak. Különösen aggasztó, hogy a magyar gyümölcsminták a legrosszabb eredményeket mutatták.

Az EFSA 2023-as jelentése szerint a feldolgozott élelmiszerek 8,4%-a volt szabálytalan: 5,6%-ban túllépték a megengedett értékeket, 3,1%-ban tiltott szert tartalmaztak.

A legszennyezettebbek:

Az egyedi receptúrában a sós szőlőlevelek aránya 39%-ot tesz ki, amit kamillavirág követ 18,2%-kal. Ezen kívül szárított zöldfűszerek, mint a zeller-, bazsalikom-, menta- és petrezselyemlevelek, 15-16%-ban gazdagítják az ízeket. A keverék különleges karakterét kömény- és koriandermag, amelyek 10-13%-ot képviselnek, tovább fokozza.

A feldolgozatlan termékek között a szőlőlevél (20,2%), köménymag (12,9%), sárkánygyümölcs (12,1%) és csilipaprika (11%) jelentették a legnagyobb problémát.

A bioélelmiszerek általában sokkal nagyobb biztonságot nyújtanak a fogyasztók számára. A 2023-as évben végzett vizsgálatok során a 7074 bio mintából 80%-uk teljesen mentes volt a szermaradványoktól. Mindössze 19%-ban találtak olyan anyagokat, amelyek a megengedett határértéken belül voltak, míg a maradék 0,9%-ban túllépték az MRL-t. A bio termékeknél a leggyakrabban előforduló szermaradvány a réz, emellett természetes eredetű vagy szennyeződésből származó anyagok is megjelentek, mint például a brómidion, klorát, etilén-oxid és higany.

A csecsemők és kisgyermekek számára készült termékek esetében végzett vizsgálat során a 1504 minta 91,3%-a mentes volt a szermaradványoktól. Ezzel szemben 5,5%-ban határértéken belüli, míg 3,2%-ban határérték feletti szermaradványokat észleltek. A leggyakoribb szennyező anyagok között a réz és a klorát emelkedett ki.

A jelentés hangsúlyozza, hogy az európai élelmiszerek peszticid-szennyezettsége továbbra is aggasztó mértékű, és érdemi előrelépés nem tapasztalható. A jelenlegi határértékek nem tükrözik a valós kockázatokat, különösen a vegyszerkoktélokkal kapcsolatosan. Elengedhetetlen, hogy sürgősen felülvizsgálják ezeket a határértékeket, és prioritást kapjanak a legveszélyesebb hatóanyagok kivezetése, valamint fenntarthatóbb mezőgazdasági módszerek alkalmazásának előmozdítása.

Egy európai polgári kezdeményezés keretében több mint egymillió aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy 2030-ra az EU ne csak 50, hanem 80%-kal csökkentse a növényvédőszer-felhasználást, 2035-re pedig teljesen megszüntesse azt. Az Európai Bizottságnak ideje lenne érdemi választ adni a polgárok akaratára, hiszen több százmillió fogyasztó és közel 10 millió mezőgazdasági dolgozó egészsége forog kockán.

Minden egyes döntésünk számít: válasszunk bioélelmiszereket, csatlakozzunk közösségi gazdaságokhoz, és vegyünk részt civilek által szervezett teszteken és kampányokon. Például a ToxFree Life for All nemzetközi projekt keretében négy ország fogyasztói szervezetei összefogtak, hogy mérsékeljék a lakosság egészségét veszélyeztető vegyszereknek való kitettséget.

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Indexkép: pixabay.com

Related posts